”Seurakuntavaalit ovat tärkeä julkisuuskampanja”

kuva_Mari-inka Leppänen(2)

Mari Leppänen toteaa, että ihmisillä on huikeita toiveita kirkolle. ”Kirkon pitää olla suvaitsevaisempi, iloisempi ja reippaampi sekä puhua rohkeasti Jumalasta.” Kuva: Tom Norrgrann

”Kun ihmisiltä kysyttiin viime seurakuntavaalien jälkeen, mitä he kirkolta odottavat, viesti oli selvä: meidän pitää auttaa heikompiosaisia, kuunnella enemmän jäseniä, uudistua rohkeammin. Toiveet kertovat siitä, että kirkolla on merkitystä,” sanoo pappi ja tiedottaja Mari Leppänen, joka on vastikään aloittanut työnsä seurakuntavaalien projektipäällikkönä kirkkohallituksessa.

Mitä kaikkea projektipäällikön työ pitää sisällään?

Ennen muuta suunnittelen ja toteutan vaalien valtakunnallista viestintää ja julkisuuskampanjaa. Tätä teen yhteistyössä vaalityöryhmien, Kirkon Tiedotuskeskuksen vaalitiimin sekä paikallisten seurakuntien kanssa. Tarjoamme materiaalia ja kaikenlaista tukea seurakuntien vaalityöhön sekä toteutamme vaalien tieto- ja tulospalvelua.

Vaalit ovat seurakunnissa iso ponnistus ja on tärkeää, että kaikki hoituu oikein. Vaalit ovat kuitenkin kirkon yhteisenä kampanjana paljon enemmän kuin pelkkä vaalikampanja. Seurakuntavaalit ovat myös julkisuuskampanja, joka antaa mahdollisuuden kertoa kaikesta siitä, mitä kirkossa teemme tai mitä haluaisimme tulevaisuudessa tehdä. Voimme nostaa keskusteluun monenlaisia asioita.

Millaisin teemoin vuoden 2014 seurakuntavaaleissa kampanjoidaan?

Tulevissa vaaleissa pyöritään hyvän ympärillä. Haluamme kasvojen ja tarinoiden kautta kertoa siitä, millaista kirkon elämä on, mikä siinä kenellekin on tärkeää ja miksi kirkkoon kannattaa kuulua.

Panostamme kampanjassa ehdokasasetteluun. Kirkko tarvitsee jatkossakin hyviä luottamushenkilöitä ja niitä meillä ei ole, ellei meillä ole hyviä ehdokkaita. Hyvät ja monipuoliset ehdokkaat taas houkuttelevat äänestämään.

Työntekijöiden pitää uskaltaa rohkeasti puhua vaaleista ja niiden merkityksestä. Toivon myös, että kaikki kirkon omat järjestöt ottavat vaalihaasteesta kopin.

Millaisia tavoitteita kirkko on asettanut seurakuntavaalikampanjalle?

Vaalien äänestysprosentti on noussut neljissä edellisissä vaaleissa. Silti se on tosi alhainen. Tavoitteena on, että äänestysprosentti nousee edelleen. Erityisesti nuoret toivovat sähköistä äänestämistä, ja heille myös vaalikone on tärkeä juttu. Enää ehdokkaita ei tunneta samalla tavalla kuin ennen. Vaalikone on välttämätön oman ehdokkaan löytymisessä.

Vielä suurempi tavoite on se, että luottamushenkilöt vastaisivat yhä paremmin koko seurakuntalaisten kirjoa. Silloin kirkon tulevaisuus näyttää ja toteutuu enemmän sen näköisenä, kuin kirkkomme jäsenet sitä toivovat ja siihen uskovat. Silloin ja vain silloin kirkko voi heistä tuntua omalta.

Lisäksi tavoitteena on puhua kirkosta. Osallistumme siihen keskusteluun mitä yhteiskunnassa käydään, ja nostamme myös itse asioita pöydälle. Emme karta vaikeitakaan aiheita, mutta kampanjan pääviesti on nostaa esille sitä monennäköistä hyvää, mitä kirkossa tehdään ja missä kirkko on mukana.

Onko seurakuntien luottamushenkilöillä oikeasti valtaa?

Edellisten vaalien jälkeinen keskustelu on osoittanut jälleen sen, että päättäjät ovat oikeasti päättämässä asioista. Heillä on oikeus ja velvollisuus ohjata seurakuntien rahankäyttöä ja toimintaa.

Luottamushenkilöillä on edessään monia haasteita. Kirkon rooli suomalaisessa yhteiskunnassa on muuttunut. Myös suomalainen uskonnollisuus muuttuu. Päättäjät vastaavat siitä, millaiseksi kirkon elämä tulevaisuudessa muotoutuu, mitä asioita halutaan painottaa, pidetään tärkeinä ja mistä taas halutaan tai on pakko luopua. Myös kirkon rakenneuudistusta valmistellaan uusien päättäjien voimin.

Miksi hakeuduit tähän projektipäällikön tehtävään?

Olen kotoisin Helsingin Käpylästä. Viimeiset 10 vuotta olen asunut Turun kupeessa Liedossa. Pääsiäisen aikaan muutimme takaisin kotiseudulle Helsinkiin.

Olen opiskellut alun perin viestintää ja kulttuurintutkimusta. Paluu pääkaupunkiseudulle ja tämä uusi työ ovat siis tietynlaista paluuta juurille.

Minusta ei tullut vaalien projektipäällikkö siksi, että olisin kaivannut vaihtelua seurakuntapapin työhön. Tykkäsin työstäni tosi paljon ja jätin sen haikeana. Samalla tämä vaaliproggis on kuitenkin hieno mahdollisuus, jossa saan olla sekä pappi että hyödyntää viestinnän osaamistani. Olen onnellinen siitä, että saan tehdä töitä kirkossa. Sillä on syvä merkitys minulle, vaikka olenkin uskon kysymysten ja kirkon elämän kanssa usein solmussa.

Kommentit koskien kirjoitusta: “”Seurakuntavaalit ovat tärkeä julkisuuskampanja”

  1. Kampanjoilla ei vain ole mitään todellista merkitystä niin kauan kuin itse vaalijärjestelmälle ei tehdä täysremonttia. Suora jäsenvaali ilman mandaatteja.

Kyseisen artikkelin kommentointi on sulkeutunut.