Kahvi on Reilun seurakunnan hittituote

Kuva: Ella Luoma.

Tapiolan seurakunnan ylivahtimestarin Antti Ruuskasen mukaan oli melko luonnollista, että Tapiolan seurakunta hakee Reilun seurakunnan arvonimeä. Onhan Espookin Reilu kaupunki.

Idea lähti Ruuskaselta itseltään:

”Se lähti pienestä, omien elämäntapojen muutoksesta. Kun Reilun kaupan banaanit rantautuivat Suomeen, kiinnostuin ilmiöstä. Tuntui järkevämmältä ostaa sellaisia, joista tietää että viljelijöille maksetaan reilu korvaus. Kun Espoo alkoi suunnitella itselleen Reilun kaupan arvonimeä, löysin itseni seurakuntien edustajana suunnittelukokouksista.”

Mitä tarkoittaa olla Reilu seurakunta?

”Panostamme Reilun kaupan tuotteisiin. Ostamme Reilun kaupan kahvia, teetä, sokeria, niitä banaaneja ja muuta sellaista. Pidämme esillä myös tietoisuutta Reilusta kaupasta ja siitä, että tuotteita voi hankkia kuka tahansa. Etenkin Reilun kaupan viikolla näkyvyyttä on tarkoitus lisätä.”

Ruuskasen mukaan Reiluksi seurakunnaksi ryhtymisestä on tullut pelkästään positiivista palautetta:

”Reilun kaupan kahvi on ollut tummapaahtoisempaa, kuin ehkä se mihin on totuttu ja siinä on joku saattanut huomata makueron. Mutta muuten tänne on kiirinyt oikeastaan vain hyvää palautetta.”

Reilun kaupan tuotteiden hinta on laskenut koko ajan, joten Reiluksi seurakunnaksi ryhtyminen ei ole pahemmin näkynyt seurakunnan taloudessa:

”Tämä sopii hyvin meidän toimintaamme kirkossa. Kristityillä on globaali vastuu ja kirkossa kulutetaan paljon kahvia, jota ei viljellä Suomessa. Reilun kaupan kahvia ostamalla tuemme kahvin viljelijöitä. Meillä, jotka elämme hyvin toimeentulevissa yhteiskunnissa, on vastuu niistä, jotka eivät elä yhtä hyvin kuin me.”

Mitä tulee Reilun kaupan tuotteisiin, kahvi on seurakunnan hittituote. Sitä kuluu kaikista eniten. Mutta muitakin tuotteita on ollut esillä:

”Äitienpäivänä jaamme ruusuja seurakuntalaisille. Ne ovat olleet Reilun kaupan ruusuja. Itse haluaisin ehtoollisviininkin reiluksi.”

Tapiolan seurakunnassa kokeiltiinkin Reilun kaupan viiniä.

”Se herätti hieman kummastusta seurakuntalaisissa. Mutta siinäkin oli varmaan enemmän se, että kyseessä oli valkoviini.”

Haavena Reilu messu

Ruuskanen haluaisi laajentaa ideaa Reilusta seurakunnasta tuotteiden yli. Kolehtikohteita voisi miettiä suunnattavaksi Reilun kaupan tukemiseen ja ylivahtimestari haaveilee myös Reilusta messusta.

”Siinä voisi pitää globaalin oikeudenmukaisuuden teemoja yllä ja tarjoilla Reilun kaupan tuotteita, pitää ehkä jonkinlainen alustuskin aiheesta vaikka kirkkokahvien yhteydessä. Esimerkiksi Otaniemen kappeli voisi olla hyvä paikka sellaiselle messulle.”

Ruuskaselle tärkeintä Reilun kaupan tuotteissa on nimenomaan se, että ne mahdollistavat maanviljelijöiden toimeentulon kotimaassa:

”Vaikka olenkin kaupunkilainen itse, minulla, kuten niin monella muulla, on suvussa maanviljelijöitä. Olen tottunut ajattelemaan, että omalla työllä pitää voida tulla toimeen.”

Herättääkö Reilu kauppa keskustelua seurakunnassa?

Ruuskasen mukaan ei erityisesti:

”Aluksi oli hieman puhetta kahvin mausta, mutta muuten keskustelua seurakunnassa ei pahemmin käydä. Koko Espoohan on Reilu kaupunki, mutta sitä ei varmaankaan moni espoolainen tiedä.”

Ruuskanen toivoisi, että Reilu kauppa näkyisi Espoossa selkeämmin.

”Kaupoissa saa välillä etsimällä etsiä Reilun kaupan tuotteita ja näkyvyys on pientä.”

Seurakuntiin tuotteet tilataan tukusta. Eikä ainoastaan Tapiolassa, vaan kaikissa muissakin Espoon seurakunnissa kahvit ja teet ostetaan reiluina.

”Tosi hienoa, että mikään seurakunta ei jättäytynyt ulkopuolelle.”

Ruuskanen sanoo ymmärtävänsä, että yksittäisen ihmisen yksittäinen teko ei laajassa mittakaavassa pahemmin näy ja se saattaa tuntua turhauttavalta:

”Toisaalta, jos kaikki päättäisivät alkaa reiluiksi, vaikutus olisi valtava.”

Seurakunnan kulutus sen sijaan alkaa jo olla merkittävää. Tapiolan seurakuntaan kuuluu noin 22 000 seurakuntalaista. Se on monta kuppia kahvia.

Ella Luoma
Suomen kristillisen ylioppilasliiton tiedottaja

Reilun kaupan viikkoa vietetään 23.–29.10.2017.

Suomen kristillisellä ylioppilasliitolla on käynnissä hanke, jossa haastetaan Suomen seurakuntia ryhtymään Reiluiksi seurakunniksi. Lisäksi hankkeen puitteissa tullaan julkaisemaan materiaalipaketti Reilusta kaupasta käytettäväksi rippikouluihin ja nuorisotyölle. Hankkeen aikana koulutetaan nuorista Reilun kaupan lähettiläitä kertomaan aiheesta eteenpäin omissa seurakunnissaan.