Muistilista reformaation merkkivuoden tapahtumiin

Lundin tuomiokirkon astronominen kello (Horologium mirabile Lundense) vuodelta 1424 osoittaa reformaation vuosipäivään luterilaisten ja katolisten yhteisen ekumeenisen kokoontumisen yhteydessä 31.10.2016. (Kuva: Kirkon kuvapankki)

Jo muutaman kuukauden ajan on vietetty reformaation merkkivuotta. Ekumeeninen merkkivuoden alku Lundissa ja Malmössä antoi hyvän alkusysäyksen vuodelle ja toi näkyvyyttä tiedotusvälineissä. Niin lehdistö kuin muutkin tiedotusvälineet ovat nostaneet esille ja työstäneet kiitettävästi merkkivuoden sisältöjä.

Helatorstai

Merkkivuosi elää median lisäksi ja ennen kaikkea siellä, missä ihmiset ovat. Helatorstai 25.5. on maanlaajuisesti merkkivuoden tärkeimpiä päiviä. Helatorstai sijoittuu aikaan, jolloin pahimmat koulukiireet ovat takana, mutta ihmiset eivät ole vielä lähteneet kesänviettoon. Sääkin on toivottavasti toukokuisen miellyttävä.

Helatorstaina vietetään kirkon kevätjuhlia monissa seurakunnissa. Piispanmessuja ja torimessuja on luvassa useammassakin kaupungissa. Isonkyrön kirkossa on paikalla jopa kaksi piispaa, kun piispat Simo Peura ja Teemu Sippo johtavat ekumeenisen jumalanpalveluksen.

Puolenpäivän aikaan seurakuntien toivotaan soittavan kirkonkelloja kutsuna yhteisen juhlan viettoon.

Yhdessä syöminen, puiden istuttaminen ja sekä sukupolvien rajoja ylittävä ja saavutettavuutta korostava Helahulinat-tapahtuma ovat toimineet useiden helatorstaitapahtumien suunnittelun pohjana. Monissa seurakunnissa toimitaan omien perinteiden mukaan. Esimerkiksi Akaan ja Sääksmäen seurakuntien alueilla järjestetään seitsemän kirkon pyöräretki.

Vinkkejä helatorstain viettoon löytyy Reformaation merkkivuoden verkkosivuilta.

VIA-oratorio

Kesäkuun 7. päivänä Olli Kortekankaan VIA-oratorio kantaesitetään Naantalin musiikkijuhlilla. Teos kuljettaa kuuntelijansa pääsiäisestä helluntaihin. Libretossa on käytetty monia kieliä, useita raamatunkäännöksiä, virsitekstejä sekä vanhaa ja uutta runoutta.

Teos on merkittävä tapaus paitsi kirkon myös koko maan kulttuurielämässä ja sen vuoksi mukana myös Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmassa. Näin laajoja teoksia valmistuu vain harvoin. Teos on laaja, mutta suunniteltu siten, että sen yksittäisiä osia voi käyttää itsenäisesti vaikkapa jumalanpalveluksissa.

#teesit2017

Eri puolilla Suomea on jo käynnistetty uusien teesien tekeminen. Osa prosesseista on itsenäisiä, osa liittyy valtakunnalliseen – ja ulkosuomalaisyhteisöihinkin ulottuvaan – #teesit2017/#teser2017-hankkeeseen.

Teesejä laaditaan otsikolla: Yhdessä – Armo on sitä, ettei jää yksin. Lauseen alkuosa ’Yhdessä’ on Suomi 100 -juhlavuoden teema, ja teesihanke kuuluukin Suomi 100 -ohjelmaan. Otsikko on laadittu sellaiseksi, että se antaa tilaa monenlaisille teesintekijöille. Sen alla on mahdollisuus käsitellä niin teologisia kuin yhteiskunnallisia kysymyksiä ja liikkua niin arkipäivän tasolla kuin teorioissakin. Otsikko antaa pohdittavaa ihmisille iästä riippumatta.

Teesihankkeen perusajatus ja linkit materiaaleihin löytyvät merkkivuoden verkkosivuilta. Teesityöskentely voidaan järjestää pitkänä tai lyhyenä prosessina, laajasti tai suppeasti, julkisella paikalla tai kerhoissa ja leireillä – siten kuin kullekin seurakunnalle sopii.

Teesien julkaisupäiväksi ehdotetaan lokakuun 31. päivää, jolloin tulee kuluneeksi 500 vuotta Lutherin aneteesien julkaisemisesta. Tuo päivä on lähtölaukaus keskustelulle ja muutoksille, jotka teesit synnyttävät.

Reformaatioviikko

Lokakuun viimeinen päivä käynnistää myös reformaatioviikon. Viikon aikana voi järjestää teesinäyttelyn ja keskustelua teeseistä sekä muita reformaatioaiheisia tapahtumia.

Reformaatioviikon toivotaan näkyvän jumalanpalveluselämässä. Virikkeitä viikon jumalanpalveluksiin löytyy Sakastista. Muutamissa seurakunnissa on päätetty viettää messua reformaatioviikon jokaisena päivänä. Tämä vie reformaation ytimeen: sanaan ja sakramentteihin.

Reformaatioviikko huipentuu Turussa uskonpuhdistuksen muistopäivän sunnuntaina 5.11. vietettävään messuun ja pääjuhlaan.

Timo-Matti Haapiainen
projektisihteeri