Podcastissa puntaroidaan parisuhteita

Turkoosilla taustalla piirretty lankapuhelin ja särkyneitä sydämiä.

Kirkon perheneuvonta hyppäsi lokakuussa podcastien maailmaan, kun se julkaisi yhteistyössä Kirkon viestinnän kanssa Suhde klinikalla -podcastsarjan. Podcastia juontavat ja kysymyksiin vastaavat kirkon perheneuvojat Paula Ruotsalainen ja Juha Petterson.

Ennen podcastia ilmestyi alkuvuodesta 2019 Suhde klinikalla -kirja, joka sisältää 81 kysymystä ja vastausta parisuhdeongelmiin eri aihealueista. Vastaajina kirjassa toimivat niin ikään kirkon perheneuvojat.

Podcast jatkaa kirjassa aloitettua keskustelua. Kirja on jaettu kahdeksaan teemaan, ja nämä teemat muodostavat kukin yhden podcastjakson aiheen. Jokaisesta kirjan luvusta on otettu yksi kysymys, jota Ruotsalainen ja Petterson käsittelevät keskustelussaan.

Jaksot kattavat koko parisuhteen kaaren alun rakastumisesta ja sitoutumisjännityksestä eroon ja uusperheeseen asti. Väliin mahtuu erilaisia parisuhteen karikoita, kuten mustasukkaisuutta, kommunikaatio-ongelmia, uskottomuutta, riitelyä ja seksielämän erimielisyyksiä. Monipuolisuutensa ansiosta podcast soveltuu monenlaisten parisuhteiden ja tilanteiden tarkasteluun, mutta sopii muillekin kuuntelijoille.

”Podcast on suunnattu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita ihmissuhteista ja niissä vaikuttavista lainalaisuuksista sekä itsetuntemuksensa kehittämisestä. Podcastissa annetaan myös hyväksi todettuja toimintavinkkejä, kuinka saada oma parisuhde nousevalle käyrälle”, Ruotsalainen ja Petterson kertovat.

Podcastit mukaan kirkon työhön

Podcastit ovat kätevä viestintämuoto, sillä niitä voi kuunnella melkein missä vaan. Nykyään podcasteja kuunnellaankin paljon ja kaikkialla, joten on luonnollista, että kirkkokin niitä tekee. Kirkkohallituksessa on tuotettu muutamaa podcastia, minkä lisäksi seurakunnat ja seurakuntien työntekijät ovat innostuneet asiasta ja tehneet omia podcast-sarjojaan.

Suhde klinikalla -podcastin lisäksi kirkon viestintä on tuottanut muun muassa Jyri Komulainen -podcastia, jossa Komulainen käy keskustelua kirkkokuplan ulkopuolelta tulevien vieraiden kanssa. Aiemmin on ilmestynyt muun muassa Maa & Taivas -niminen podcastsarja, joka käsitteli seurakuntavaalien alla kirkkoa ja yhteiskuntaa koskettavia teemoja.

”Kirkon podcastit ovat keskenään erilaisia ja eri aihepiireistä, mutta podcastien rikkaus onkin siinä, että ne voivat olla hyvin erilaisia”, toteaa kirkon viestinnän verkkoviestintäsuunnittelija Marjo Kiljunen.

Tähän mennessä kirkon viestinnän podcasteja on vasta muutama, mutta monenlaisia suunnitelmia tulevaisuuden suhteen on jo. ”Vielä ei niistä pysty kuitenkaan sanomaan enempää”, Kiljunen sanoo.

Kiljunen kannustaa hyödyntämään podcasteja enemmän kirkon työssä. Suhde klinikalla soveltuu suuren yleisön lisäksi erinomaisesti esimerkiksi perheneuvonnan työn tueksi. Parisuhteisiin etsitään yhä enemmän apua netistä ja keskustelupalstoilta eikä ongelmista välttämättä osata puhua ennen kuin ne kärjistyvät. Sen takia ammattiavun löytäminen on ongelmien kanssa painiville tärkeää.

Podcast voi toimia apuna oman tilanteen hahmottamisessa tai siitä voi löytää vertaistukea, kun huomaa ettei ole yksin ongelmansa kanssa. Jos perheneuvontaan on jonoa, voi podcast toimia ensiapuna parisuhdettaan pohtiville. Välillä voi olla hyvä jakaa vinkkejä myös sellaisille ihmisille, jotka eivät niitä aktiivisesti etsi.

Seurakuntien työssä olisi paljon ammennettavaa podcasteja ajatellen. Onko sinulla idea?