Verkkohanke tuli päivänvaloon – kokeiluversiot käytettävissä

Kokeiluversio näkee päivänvalon

Seurakuntien verkkohankkeen keskeneräinen verkkopalvelu siirtyi kehittymään kaikkien nähtäville. Uuden verkkopalvelun kokeiluversion idea on kerätä palautetta siinä vaiheessa hanketta, kun asioihin voidaan vielä vaikuttaa. Päätökset verkkopalvelun kehittämisestä halutaan perustaa tietoon eikä arvailuun siitä, mitä seurakuntalaiset ja seurakuntien työntekijät haluavat. Konkreettisimmin tuo tieto saadaan esiin silloin, kun ihmiset voivat kokeilla uutta palvelua.

Pilottiseurakuntien eli Keravan ja Oulun seurakuntien verkkopalvelut ovat nyt siinä vaiheessa, että palvelussa voi liikkua ja osa sisällöistä on paikallaan. Valmiimpia osioita ovat yhteystiedot, kirkot ja tilat, tapahtumat sekä perhejuhlat. Kokeiluversiot eivät ole valmiita palveluja kenenkään mielestä, mutta niitä pääsee jo katsomaan ja kokeilemaan. Osa sisällöistä ja toiminnoista puuttuu, ja niitä suunnitellaan ja toteutetaan parhaillaan. Kokeiluversioita päivitetään teknisesti jatkossa noin kolmen viikon välein. Sisältöjä rakennetaan kokeiluversioihin jatkuvasti.

Kokeiluversioita tutkiessa kannattaa muistaa, että palvelu on suunniteltu loppukäyttäjälähtöisesti eli seurakuntalaisten kommentteja kuunnellen. Pieniä käyttäjätestauksia on tehty koko ajan. Siksi puhutaan esimerkiksi perhejuhlista eikä kirkollisista toimituksista. Layoutin suunnitteluun on vaikuttanut myös responsiivisuuden vaatimus, eli sama palvelu taipuu myös tableteille ja älypuhelimiin. Näihin ja muihinkin suunnittelun näkökulmiin voi tutustua hankesivuilla.

Ketterässä hankkeessa suuntaa tarkistetaan jatkuvasti

Piilossa rakentamisella ja suurilla julkistuksilla on oma viehätyksensä, mutta ne eivät ole paras tapa varmistua onnistumisesta. Usein verkkosivujen julkaisemisen jälkeen tulee paljon palautetta ja kehitysideoita, mutta hanke on päättynyt ja eurot käytetty. Ketterässä hankkeessa suuntaa tarkistetaan kehittäjäporukassa kolmen viikon välein. Jatkossa suunnan tarkastukseen on enemmän tietoa tarjolla kun verkkopalvelujen kehittyminen on kaikkien seurakuntien nähtävillä ja palautekanavat käytössä.

Kokeiluversiot eivät vielä korvaa seurakuntien nykyisiä sivuja

Oulun ja Keravan verkkosivujen kokeiluversiot ovat nyt julkisessa verkossa, eli niitä voi käyttää missä tahansa. Ne eivät kuitenkaan ole virallisesti käytössä, minkä vuoksi niiden löytymistä ja jakamista on rajoitettu:

  • Kokeiluversiot eivät löydy vielä hakukoneilla, koska keskeneräisiä kokeiluversioita ei haluta kilpailemaan hakukonenäkyvyydestä seurakuntien nykyisten sivujen kanssa.
  • Myöskään sosiaaliseen mediaan jakamiseen ei vielä kannusteta. Jakamisen napit ovat tästä syystä vielä poissa käytöstä.

Keravan ja Oulun seurakunnat käyttävät vielä vanhoja verkkosivustojaan seurakuntalaisten tavoittamisessa. Kokeiluversiosta ei löydy esimerkiksi kattavia tietoja tapahtumista.

Uusia palveluja ei siis ole julkaistu, vaan seurakunnat päättävät, milloin siirtymä vanhoista sivuista uusiin tapahtuu.

Voiko palautteella oikeasti vaikuttaa?

Kyllä voi. Budjettia ei ole vielä poltettu loppuun, ja hankekausi jatkuu tämän vuoden loppuun saakka. Kaikki palautelomakkeella tulleet palautteet kootaan yhteen. Eniten toistuvat asiat otetaan työnalle sekä parhaimpia innovaatioita aletaan tutkia tarkemmin. Lisäksi noin 30:lle alkuvaiheessa mukaan tulevalle seurakunnalle on lähetetty tarkempi kysely, jonka perusteella priorisoidaan kehitystyötä.

Verkkopalvelun käyttökokemuksen osalta kuunnellaan ensisijaisesti loppukäyttäjiä eli seurakuntalaisia. Palvelun visuaalisuuden, käytettävyyden ja hyödyllisyyden osalta testauksia seurakuntalaisilla on tehty ja tehdään jatkuvasti. Esimerkiksi pääosioiden nimeämisessä päätökset perustetaan siihen, millä termillä seurakuntalaiset asiaa etsivät.

Julkaisujärjestelmää pääsee kokeilemaan myöhemmin

Kokeiluversion avulla ei vielä pääse kurkistamaan julkaisujärjestelmään. Suunnitelmissa on ottaa käyttöön myöhemmin demosivusto, johon pääsee myös kirjautumaan ja kokeilemaan Lukkaria. Tällöin voi antaa palautetta myös ylläpidon toiminnoista. Demosivusto on tarkoitus polkaista pystyyn vielä kevään aikana. Ylläpidon toimintoja kehitetään pilottiseurakuntien kanssa testaten ja palautetta kuunnellen.

Erilaiset sivustomallit, monistuskone ja käyttötuki työn alla

Kevään aikana peruspalvelun kehitystyön lisäksi rakennetaan ratkaisuja erilaisille seurakuntaliitosten ja yhtymien esitystavoille sekä ns. monistuskonetta, jolla saadaan sivustopohjat käyttöön muillekin seurakunnille nopeasti ja kustannustehokkaasti. Tavoitteena on, että kevään pilottiseurakunnat pääsevät syöttämään sisältöjä uusille sivuilleen vapputunnelmissa. Lisäksi hankkeessa suunnitellaan käyttöönottoprosessia ja käyttötuen toimintaa. Kehitystyö jatkuu ensi syksynä ja myös tulevina vuosina. Pitkän tähtäimen suunnitelmia voi katsoa hankkeen tiekartasta.

Tutustu sinäkin kokeiluversioihin ja anna palautetta.

Keskustelu on mahdollista hankkeen facebook-ryhmässä.

 

4 kommenttia koskien kirjoitusta: “Verkkohanke tuli päivänvaloon – kokeiluversiot käytettävissä

  1. Minusta kokeiluversiot näyttävät selkeämmiltä ja kutsuvammilta kuin nykyinen sivustomme. Vähän se oudoksuttaa, kun puhutaan ristiäisistä eikä kasteesta, mutta ymmärrän kyllä käyttäjälähtöisyyden periaatteen. Kirkkovuoden mukainen raamatunlause heti ensi sivulla on hieno juttu, samoin esirukouspyyntölinkki ja tieto jumalanpalveluksista, kirkon keskeisimmistä toimituksista.

    Tärkeää on, että sivustolta haettava tieto on helposti löydettävissä.

    • Kiitos tästä palautteesta! Mukava kuulla, että sivusto tuntuu kutsuvalta – näin toivottavasti on myös ja erityisesti seurakuntalaisten näkökulmasta. Tätä testaamme ja palautetta keräämme jatkuvasti. Otsikoissa käytettyjen sanojen osalta ohjaavana periaatteena on ollut juurikin käyttäjä- eli seurakuntalaislähtöisyys. Tästä esim. Googlen hakusana-analyysi kertoo selkeästi: ”kaste”-hakusanalla tietoa haetaan n. 1000 krt/kk, ”ristiäiset”-hakusanalla 3000 krt/kk. Tämän vuoksi otsikkoihin on siis nostettu niitä sanoja, jotka ovat seurakuntalaisille tuttuja ja joilla he etsivät tietoa. Tällöin tieto myös löytyy ja palvelee tiedonetsijää. Sivustoille on myös tulossa sisäinen haku, jolla tietoa voi etsiä. Varsinaisessa leipätekstissä voi tietysti käyttää monenlaisia käsitteitä, mieluusti toki siten, että sisältö säilyy mahdollisimman monelle ymmärrettävänä ja osallisuuden tunnetta lisäävänä. Loppukäyttäjä- eli seurakuntalaislähtöistä verkkoviestintää on työstetty yhdessä pilottiseurakuntien työntekijöiden kanssa, kuten Ylä-Savossa: http://kirkonkello.fi/persoonatyopaja-konkreettisia-tyokaluja-sisallontuotantoon/

  2. Jäin miettimään, ollaanko vieläkin vanhanaikaisessa organisaatio -viestinnässä vai onko pyritty aitoon ”jokainen on viestijä” -tapaiseen vuorovaikutteiseen ajatteluun. Eli kaipasin sivuille tullessani tätä tulokulmaa, blogistaniaa, ihmisen ääntä, johon toinen ihminen voi yhtyä. Uskaltaisimmeko tehdä näille uusille verkkosivuille esim. avoimia ”Tätä rukoilen” ja ”Matkaevästä” -palstoja, joihin sivulla kävijä voisi kirjoittaa suoraan rukouksensa ja jakaa matkaeväänsä?

    • Kiitos hyvästä kommentista! Vuorovaikutteisuutta on hankkeessa mietitty paljon. Tässä vaiheessa vuorovaikutteisuuden elementit ovat vielä vaatimattomia, mutta olemassaolevia – kuten mahdollisuus jakaa sisältöä. Toivottavasti Lukkarin yhteisen kehityksen myötä juuri tällainen ”jokainen on viestijä”-ajatus voisi toteutua mahdollisimman monen seurakunnan sivuilla. Lukkarin osalta tämä tehdään teknisesti mahdolliseksi, mutta päätös esim. ylläpitäjätunnusten jakamisesta seurakuntalaisille tai seurakuntalaisten blogin nostamisesta sivuston sisällöksi jää aina kullekin seurakunnalle vapaasti valittavaksi. Mainitsemasi rukouspalsta on myös vilahtanut suunnitelmissa, mutta vielä ei ole päästy sen tai muiden vuorovaikutteisuutta syventävien ”erikoisominaisuuksien” kehittämiseen. Nyt työn alla ovat perustoiminnallisuudet ja sivustojen monistettavuus. Lisää keskustelua monenlaisen vuorovaikutuksen toteutuksesta voi lukea täältä: http://kirkonkello.fi/vuorovaikutteisuuden-ilosanoma/

Kyseisen artikkelin kommentointi on sulkeutunut.