Ensimmäiset Lukkari-sivustot ja käyttöohjeet etenevät kohti julkaisua

Lukkaria on työstetty Kirkkohallituksen uusissa toimitiloissa

Seurakuntien verkkohankkeen parissa on lomista huolimatta työskennelty ahkerasti. Kesän aikana monet pilottiseurakunnat – erityisesti Seinäjoki, Ylä-Savo ja Oulu – ovat päässeet työstämään Lukkari-sivustojaan eteenpäin. Uudet verkkosivustot ovatkin edistyneet hurjaa vauhtia!

Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että ensimmäisen Lukkari-sivuston julkaiseminen avoimeen verkkoon ajoittuisi lokakuulle. Tällöin Seinäjoen seurakunnalla on tarkoitus julkaista uusi sivustonsa. Seinäjoella on tehty Lukkarin kanssa töitä jo pitkään ja he ovat olleet vahvasti mukana Lukkarin kehityksessä.

Tutustu esimerkkeihin Lukkari-sivustoista!

Seinäjoen Urbaani-sivustomallia käyttävän sivuston etusivu. Sivustolla kappeliseurakuntien sivustot asettuvat osaksi yhteistä yhtymäsivua.

Seinäjoen seurakuntayhtymän Lukkari-sivuston etusivu

Seinäjoen seurakuntayhtymän Lukkari-sivuston etusivu

Ylä-Savon seurakuntayhtymän kevyt yhtymäsivu, jolta on pääsy kunkin seurakunnan omalle sivustolle.

Ylä-Savon seurakuntayhtymän kevyt yhtymäsivu

Ylä-Savon seurakuntayhtymän kevyt yhtymäsivu

Huom! Sivustomallien nimet ovat vielä työversioita ja hyviä ehdotuksia otetaan mieluusti vastaan.  Tutustu Lukkarin sivustomalleihin Sakastissa!

Lukkarin käyttöönottoa opetellaan pilotoinnin aikana

Verkkohankkeessa on opittu paljon ensimmäisten pilottiseurakuntien kanssa tehdystä työstä ja kertyneen kokemuksen avulla tulevista Lukkari-käyttöönotoista voidaan tehdä paljon helpompia. Yhteisiä työtapoja kehitetään jatkuvasti yhdessä pilotoinnissa mukana olevien ja mukaan tulevien seurakuntien kanssa, jotta seurakunnan tai seurakuntayhtymän verkkouudistus tapahtuisi mahdollisimman jouhevasti.
Näiden kokemusten jälkeen on hyvä jatkaa käyttöönottoja uusien pilottiseurakuntien kanssa pitkin syksyä.

Lukkarin käyttöohje tehdään Lukkari-sivustona

Lukkarin käyttöohjeen kirjoittaminen alkoi kesän alussa. Käyttöohjeen tekemisestä on vastannut Kirkon tiedotuskeskuksen kesäharjoittelija Aku Sonninen ja uutta Lukkari-sivustoa Seinäjoen seurakunnassa työstänyt Tiina Palmunen.

Käyttöohje päätettiin toteuttaa Lukkari-sivustona, jota työstetään toistaiseksi suljetussa ympäristössä ja testaan yhdessä pilottiseurakuntien kanssa. Sivuston nimeksi tuli selkeä ja kuvaava Lukkarituki. Lukkarituki suunniteltiin tietoisesti muistuttamaan tulevia seurakuntien ja seurakuntayhtymien sivustoja – niin visuaaliselta ilmeeltään, asettelultaan kuin päänavigaatioltaan. Tukisivusto luotiin käyttämällä samoja Lukkarin työkaluja ja resursseja, jotka tulevat olemaan Lukkaria käyttävien seurakuntien ja seurakuntayhtymien käytössä.

Lukkarituki-sivuston etusivu

Lukkarituki-sivuston etusivu

Lukkarituki-sivusto on pyritty suunnittelemaan niin, että Lukkarin käyttäjä – ts. seurakunnan tai yhtymän työntekijä – löytää etsimänsä tiedon mahdollisimman helposti. Käyttöohjeet on sijoitettu sivustolle aiheen mukaisesti samoille sivuille, joita käyttäjät muokkaavat. Esimerkiksi: Jos käyttäjä on törmännyt ongelmaan muokatessaan tai lisätessään Yhteystiedot-kohtaa oman seurakuntansa tai yhtymän sivustolla, niin Lukkarituki-sivustolta ohje asiaan löytyy Yhteystiedot-sivulta.

Yleiset ohjeet ja vinkit Lukkarin toiminnasta on kerätty yhteen sivuille Usein kysytyt kysymykset, Pikaohje ja Tukifoorumi. Lukkarituki-sivun ohjeet on tehty helppolukuisiksi, jotta kaiken tasoiset käyttäjät pystyvät ohjeen avulla mahdollisimman helposti luomaan seurakunnalleen tai yhtymälleen Lukkari-sivuston.

Kun seurakunta tutustuu Lukkariin ja alkaa muokata Lukkari-sivustopohjaansa, on Lukkarituki-sivuilla askeleittain etenevä ohje. Ohjetta seuratessaan käyttäjä tutustuu Lukkariin seuratessaan ja samalla tulee luoneeksi sivuston perusrakenteet.

Lukkarituki-sivustoa testataan ja kehitetään syksyn aikana

Loppukesästä ja syksyn aikana Lukkariin käyttöön tutustuvat seurakunnat saavat käyttöohjeen tuekseen. Käyttöohje kehittyy Lukkarin tavoin käyttäjien avulla. Käyttäjäkokemuksien perusteella Lukkarituki-sivustoa päivitetään sisällyttämään mahdollisimman kattavat ohjeistukset käyttäjälle.

Lukkari-keskustelufoorumilla annetaan yhteisöllistä tukea

Lukkari on suunniteltu yhteisölliseksi työvälineeksi. Paraskaan ohje ei voi kattaa jokaista käyttäjän kysymystä ja siksi Lukkarituki-sivulla on keskustelufoorumi, jossa käyttäjät voivat kysyä toisiltaan ja tukihenkilöiltä ratkaisua kysymyksiinsä. Foorumilla seurakunnat voivat jakaa omia onnistumisiaan ja linkittää omat esimerkkinsä muille nähtäväksi. Lukkari mahdollistaa monipuolisen soveltamisen ja Lukkarin käyttäjät voivat käyttäjämäärien kasvaessa etsiä ideoita omalle sivustolleen Lukkarituki-foorumilta ja muiden seurakuntien Lukkari-sivustoilta.

Lukkarituki foorumi