Yhteisymmärrysviikko 2021: Dialogissa ympäristön kanssa

YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikko, helmikuun 1. viikko. Kuva, jossa käsiä päällekkäin.

Marja Laine, mikä on yhteisymmärrysviikko ja mikä on roolisi sen valmistelussa?

YK:n uskontojen ja katsomusten yhteisymmärrysviikkoa juhlitaan vuosittain helmikuun ensimmäisellä viikolla. Viikon aikana järjestetään yhteisymmärrystä edistäviä tapahtumia ympäri Suomea. Suomessa Yhteisymmärrysviikkoa on vietetty vuodesta 2011 lähtien Kulttuuri- ja uskontofoorumi FOKUS ry:n koordinoimana. Fokuksen toiminnanjohtajana saan osallistua viikon ohjausryhmän toimintaan. Suunnittelen ja toteutan yhdessä eri katsomusten edustajien kanssa viikon toimintoja. 

Mikä on tämän vuoden teema?

Vuoden 2021 teema on ”Dialogissa ympäristön kanssa”. Teeman avulla halutaan nostaa esiin sekä luontoympäristön merkitys että lähiympäristön toimijat.

”Dialogissa ympäristön kanssa” teema muistuttaa meitä siitä, että luontoympäristö tarvitsee meidän kaikkien yhteistyötä. Lisäksi halutaan kiinnittää huomio lähiympäristömme moninaisuuteen. Me jokainen luomme ja tuemme dialogia arkipäiväisissä kohtaamisissa. Tunnenko ja tunnistanko lähiympäristöni moninaisuuden? Teeman avulla halutaan nostaa esiin siis myös esim. kaupunginosatoimijat ja arkiset kohtaamiset:  keskustelu- ja dialogitaidot arjessa. 

Miten yhteisymmärrystä ja harmoniaa voidaan hakea ja tukea pandemian aikana etäyhteyksillä?

Tämä yhteinen pandemiakoettelemus myös yhdistää ihmisiä, meillä kaikilla on varmasti tarve löytää yhteistä tekemistä ja tukea toisistamme – vaikka sitten verkon välityksellä. Koronatilanne on huomioitu viikon järjestelyissä, ja olemme ohjeistaneet toimijoita järjestämään tähän aikaan sopivia tapahtumia konkreettisten toimintavinkkien avulla. Järjestämme useita verkkotapahtumia ja -koulutuksia, mutta olemme suunnitelleet myös mm. QR-koodeihin perustuvan luontoreitin. Reitti on helppo pystyttää minne päin Suomea vain! Viikon juhlalliset avajaiset korvataan tänä vuonna Presidentti Tarja Halosen yhteisymmärrysviikon julistuksella.

Ketä haluaisit kutsua mukaan?

Viikon viettoon sekä tapahtumien järjestäjiksi ovat tervetulleita ihan kaikki! Haluaisin haastaa viikon toimintaan mukaan kaikki seurakunnat. Viikko on hieno tilaisuus nostaa esiin katsomusdialogin merkitystä ja ottaa kontaktia oman alueen katsomustoimijoihin. Voisiko vaikkapa seurakunnan perhekerhossa jakaa viikon aikana julkaisemaamme ”Kodin eri katsomukset” opasta? Viikon toiminnoista löytyy hyvin tietoa verkkosivuiltamme www.yhteisymmarrysviikko.fi tai Facebook-sivuiltamme. Kannattaa käydä kurkkaamassa ja inspiroitua!

Mitä itse ajattelit tehdä yhteisymmärrysviikon aikana?

Aion viikon aikana kouluttaa verkkotapahtumissa. On tärkeää edistää lasten ja nuorten dialogitaitoja. Siksi panostammekin kasvattajien kohtaamiseen ja heidän motivoimiseensa viikon aikana. Dialogitaidot ovat yhteiskuntarauhan edellytys. Aion myös pystyttää viikon kunniaksi lähialueelleni QR-koodikävelyreitin muitten iloksi. Viikon aloitan kuitenkin kuuntelemalla yhteisymmärrysviikon julistuksen sekä tuottamamme radio-ohjelman. Niiden avulla on hyvä virittäytyä viikon tunnelmaan. Viikko päättyy osaltani maanantaina 8.2., kun juonnan Tiedekulmassa paneelikeskustelua aiheesta ”Mitä tehdä polarisoituville ja väkivaltaistuville asenteille?” Etäosallistujat saavat lähettää panelisteille kysymyksiä liittyen esimerkiksi siihen, kuinka ihan jokainen voi ehkäistä polarisaatiota. Vastauksia meille ovat antamassa dialogitaitojaan sekä käytännössä että teoriassa harjaannuttaneet asiantuntijat Tarja Halonen, Pasi Saukkonen, Mina Khan ja Shadia Rask.

Miksi yhteisymmärrysviikko on tärkeä?

Viikon aikana nostetaan esiin tärkeä teema ja motivoidaan meitä kaikkia huomioimaan dialogitaidot. Näemme omassa elämässämme ja laajemminkin yhteiskunnassa millaisiin tilanteisiin voimme ajautua, jos emme osaa hakea yhteisymmärrystä dialogisin keinoin. Dialogissa ei ole kyse vastapuolen voittamisesta tai oikeassa olemisesta. Dialogi on kunnioittavaa vuoropuhelua, ja dialogitaitojamme kehittämällä vähennämme vihapuhetta ja yhteiskunnallista polarisaatiota. Katsomusten välisen dialogin tavoitteena on, että katsomuksia ei käytettäisi esimerkiksi vihapuheen ja ennakkoluulojen levittämisen välikappaleina. Ennen kaikkea viikko on kuitenkin tärkeä siksi, että saamme yhdessä tehdä konkreettisia tekoja yhteisymmärryksen edistämiseksi.

Tule mukaan tapahtumiin ja järjestä omaa ohjelmaa

Timo-Matti Haapiainen